Kadın vücudundaki yumurtanın cinsel ilişki esnasında erkek üreme hücresi sperm ile temas ederek döllenmesi sonucunda meydana gelen duruma Gebelik veya Hamilelik denir. Çiftlerin herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan cinsel birliktelik yaşamasıyla birlikte ortaya çıkabilen gebelik durumu yaklaşık 37 ila 40 hafta sürmektedir.

Gebelik döneminde bulunan anne adaylarının tüm bu süreçte klinik şartlarında kadın doğum alanında uzman hekimler tarafından muayene edilmesi ve gebelik öncesi – sonrası tüm sürecin planlanıp takip edilmesi çok değerlidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahru Nurullayeva kontrolünde ve klinik ortamında Gebelik Öncesi – Gebelik Sonrası gelişen tüm süreci birlikte yaşadığımız anne adaylarından tarafımıza en sık ileten soruları;

  • Gebelik Nedir,
  • Gebelik Nasıl Oluşur,
  • Gebe Olduğumu Nasıl Anlarım,
  • Gebelik Belirtileri Nelerdir,
  • Gebelik Hesaplama,
  • Gebelikte Beslenme,
  • Riskli Gebelik Nedir,
  • Gebeliği Engelleyen Faktörler Nelerdir,

şeklinde özetleyebiliriz.

Yukarıda belirttiğimiz tüm başlıklarla ilgili detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilir, Gebelik ile ilgili merak ettiğiniz diğer sorulara cevap almak ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahru Nurullayeva tarafından muayene edilerek gebelik sürecini doktorumuzun kontrolünde geçirmek için Hemen Bizi Arayabilirsiniz…

Gebelik Nasıl Olur?

Kadınlarda hamilelik yani gebelik oluşumuna etki eden pek çok farklı durum bulunmaktadır. Bilinmesi gereken ilk konu yumurtanın döllenmesi durumunun oldukça komplike bir süreç olduğudur. Kendi arzusuyla gebelik oluşumunu isteyen çiftlerin korunmasız ve düzenli bir cinsel ilişkiyi hangi zaman aralığında yaşadığı dahi çok önemlidir.

Kadınlarda vücudun gebeliğe hazırlanmasında her ay düzenli olarak görülen adet döneminin büyük bir katkısı vardır. Bu dönemde olgunlaşan ve çatlayan yumurta döllenmeye hazır şekilde fallop tüplerine yerleşir. Bu esnada salgılanan östrojen hormonu rahim duvarının kalınlaşmasına ve döllenme sonrası embriyonun rahime tutunmasına destek olur.

Gebelik sürecinde fallop tüplerine yerleşen yumurtanın döllenebilmesi için 24 saat süre canlı kalabiliyor olması kadınların yumurtlama zamanının takibini önemli hale getirmiştir. Bununla birlikte erkek üreme hücresi sperm ise 72 saate kadar canlı kalarak bu süreç içerisinde yumurtayı dölleyebilir.

Bu bilgiler ışığında Gebelik Oluşumu için kadının yumurtlama dönemi takip edilerek bu dönemde cinsel ilişki yaşanması gerekmektedir. Ortalama 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünün 14. gününe denk gelen bu durum kişinin adet döneminin uzunluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Hamile kalmak isteyen kadınların adet döngüsünü doğru takip edebilmesi, yumurtlama dönemini net olarak tespit ederek bu dönemde cinsel ilişki yaşaması için süreç içerisinde Kadın Doğum Uzmanından destek alması en doğru davranış olacaktır.

Gebelik Belirtileri

Gebelik belirtileri her bireyin genetik yapısına ve yaşam şartlarına göre farklılık gösterir. Her anne adayında döllenmeyi sağlayan cinsel ilişkiden 2 hafta sonra başlayan fiziksel belirtiler zaman içerisinde değişiklik göstermeye başlar.

Kadınlarında adet döneminde ve Gebelik sürecinde gösterdikleri belirtilerin benzerlik göstermesi bu iki durumun birbirinden ayrılmasını zorlaştırır. Bununla birlikte kadınlarda en fazla ortaya çıkan Gebelik Belirtileri arasında mide bulantısı, kokuya karşı hassasiyet, sık idrara çıkma ve iştah kaybı gösterilebilir.

Her kadında farklılık gösteren Gebelik Belirtileri arasında;

  • Adette Gecikme,
  • Baş Dönmesi,
  • Mide Bulantısı,
  • Göğüslerde ve Göğüs Uçlarından Hassasiyet,
  • Sırt veya Bel Ağrısı,
  • Çok Sık İdrara Çıkma,
  • Kokuya Karşı Hassasiyeti,
  • Halsizlik,
  • Aşerme,
  • Aşırı Duygusal Değişimler,
  • Vajinal Akıntı,

gösterilebilir.

Yukarıdaki belirtilerin bir veya birkaçını yaşıyorsanız ve Gebelik Testiniz pozitif çıktıysa zaman kaybetmeden bize ulaşıp Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahru Nurullayeva tüm sağlık kontrollerinizin yapılması en doğru davranış olacaktır.

Gebelik Hesaplama

Kadınlar hamile olduğunu öğrendikten sonra en fazla merak ettiği durum Gebelik oluşma sürecinin ne zaman gerçekleştiğidir. Yaklaşık 9 ay 10 gün süren hamilelik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek ve bebeğini kucağına almak isteyen anne adayları bu süreci gün gün takip edebilmek için başlangıç tarihini net olarak öğrenmek istemektedir.

Hamileliğin başlangıç süreci olarak kadınların adet gördükleri son tarih baz alınır. Bu teknikle yapılan Gebelik Hesaplama yöntemi ile doğumun gerçekleşeceği gün sağlıklı bir şekilde tespit edilebilir. Yani Gebelik durumunun oluşumu ve doğum tarihinin yaklaşık olarak tespiti son regl döneminin ilk günü dikkate alınır.

Hamilelik Hesaplama sürecinde cinsel birliktelik ve döllenme dönemi değil de ilk adet gününün baz alınmasının bir sebebi bulunmaktadır. Bu süreçte kadınların cinsel ilişki tarihini net olarak bilemeyeceği ve adet döngüsü – yumurtlama sürecinin aynı gün gerçekleşmemiş olabileceği dikkate alınarak doğru hesaplama tekniği Kadın Doğum Uzmanı tarafından uygulanır.

Gebelikte Beslenme

Anne adaylarının gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmeleri ve bebeklerinin gelişimini doğru biçimde tamamlayarak dünyaya getirmeleri için düzenli bir beslenme programını takip etmeleri gerekmektedir.

Bebeğin gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve anne adayının sıhhatli kalması için gereken tüm besinlerin alınması gerekir. Gebelikte Beslenme Programı hazırlanırken Kadın Doğum Uzmanları tarafından anne adayında dikkat edilen hususlar arasında;

  • Yaşı ve Boyu,
  • Fiziksel Özellikleri,
  • Yeme – İçme Alışkanlıkları,
  • Geçirdiği Gebelik Süreci,

gösterilebilir.

Gebelik sürecinde şeker tüketimini minimuma indiren anne adayları kalsiyum, A, B12, C vitaminleri ve protein bakımından zengin yiyecekler tüketmeye özen göstermelidir. Ayrıca et, balık, tavuk, süt, yoğurt, yumurta, peynir, baklagiller, ayran, kefir, ekmek ve yağlı tohumlar anne adayları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.

Bununla birlikte anne adaylarının Gebelikte Beslenme programlarının Uzman Diyetisyen ve Kadın Doğum Uzmanı kontrolünde birlikte karar alınarak hazırlanması hamilelik sürecinin çok daha sağlıklı geçmesine yardımcı olacaktır.

Riskli Gebelik Nedir?

Hamilelik kadınların doğası gereği normal bir süreçtir. Bununla birlikte bazı anne adaylarının Gebelik öncesi maruz kaldıkları farklı rahatsızlıklar hamilelik sürecinin zorlu olmasına neden olarak Riskli Gebelik olarak adlandırılmasına yol açmaktadır.

Anne adayı ve bebeğinin sağlığını tehlike altına alan Riskli Gebelik durumu eğer çok ciddi boyutta yaşanıyorsa Perinatolog ve Kadın Doğum Uzmanı tarafından hamilelik süreci sıkı bir şekilde takip altında tutulmalıdır.

Gebeliği Engelleyen Faktörler

Bazı durumlarda çiftler bebek sahibi olmayı isteyerek özellikle kadın yumurtlama döneminde korunmadan cinsel birliktelik yaşamasına rağmen Gebelik durumu oluşmayabilir. Bu duruma yol açabilen ve olası gebeliği tehlike altına sokan durumlar arasında;

  • Fallop tüpleri ve rahimde hastalık bulunması,
  • Çiftin yaşının ilerlemesi, (Kadın veya erkek fark etmeksizin)
  • Sigara ve alkol kullanımı (Özellikle anne adayı)
  • Ağır işlerde çalışmak veya yoğun tempoda egzersiz yapmak,
  • Cinsel ilişki esnasında kayganlaştırıcı veya jel gibi ürünleri kullanmak,
  • Kadın veya erkek fark etmeksizin bireylerin kronik ilaç kullanması,

gösterilebilir.

Düzenli olarak korunmadan cinsel ilişki yaşayan ve bebek sahibi olmak isteyen lakin Gebelik durumu oluşmayan çiftler vakit kaybetmeden Bize Ulaşarak randevu alabilir, klinik ortamında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahru Nurullayeva tarafından gerçekleştirilecek muayene sonucu uygulanan tedavi ile hayal ettikleri mutlu yuvaya kavuşabilir.